Ledare av Simon Holst

KÄRA LÄSARE

I vårt förra nummer belyste vi ämnet församlingens tillväxt och hälsa. Som en naturlig uppföljning av detta vill vi i detta nummer sätta fokus på de gåvor Jesus gett till församlingens tjänst för att bygga upp Kristi kropp tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, som en fullvuxen man med ett mått av mognad som motsvarar Kristi fullhet (Ef 4:12-13). De gåvor som ofta kallats för tjänstegåvorna bestående av apostlar, profeter, evangelister, herdar och lärare. Tillsammans kan de utgöra apostoliska team som verkar i apostolisk funktion till de heligas uppbyggelse och Guds rikes utbredande.

Evangeliet är expansivt och pionjärt i sin natur. Goda nyheter är bara det när de förmedlas till andra vilket är själva innebörden av ordet apostel, sändebud. Personer sända med ett angeläget budskap på uppdrag av Jesus Kristus själv. När Guds församling stannar av, backar hem och tystnar, förloras något av hennes själ och funktion. Tyvärr blir det uppenbart när vi ser ut över det svenska kyrkolandskapet att vi tappat mycket av den apostoliska kraft som bidrog till att folkväckelserna svepte över landet under 1800- och 1900-talen, vilket ledde till tusentals nya församlingar och omvändelser i hundratusental. Frikyrkoundersökningen som kommer ut var femte år sedan millenieskiftet, genom Øyvind Tholvsens noggranna statistik, talar sitt tydliga språk. Den etablerade frikyrkan krymper och antalet församlingar som läggs ner är fler än de som startas. Många frikyrkor har inte döpt någon på flera år.

Samtidigt ser vi fler och fler exempel som bryter trenden. Sammanhang som ser nya människor komma till tro i stora antal, expansiv tillväxt och nya områden som intas – inte sällan utanför de traditionella kyrkomiljöerna. Min förenklade analys är att detta är sammanhang som står i en apostolisk funktion i likhet med vad Paulus undervisar och Jesus exemplifierar.

Terminologin och inte minst särskiljandet mellan de olika tjänsterna går i sär men jag menar att det är uppenbart att nytestamentligt ledarskap är apostoliskt ledarskap. För ett tjugotal år sedan blossade en het debatt upp kring detta i pingströrelsen i Sverige, vilket tyvärr ledde till ett alltför kategoriserat avståndstagande från allt som kallas apostoliskt. Jag var i tonåren då men jag är rädd att det bidrog till att i alla fall pingst tappade fart under kanske ett årtionde, i en tid då de flesta kurvorna pekade neråt. I dag finns en ny generation ledare och en större öppenhet för bibliskt apostoliskt ledarskap som handlar om allt annat än en ”one-man-show”, vilket kanske för vissa varit referenspunkten. Detta angelägna tema för Guds rikes tillväxt vill vi belysa och ge exempel på i detta nummer av Teologi & Ledarskap. Som vanligt har vi en bred uppställning goda skribenter från olika delar av Kristi kropp.

Andreas Frankner och Olof Edsinger ger en inledning till apostoliskt ledarskap och bibelstudie över Efesierbrevet 4. Torbjörn Aronsson tar oss igenom en historisk genomgång av de fem tjänsterna i pentekostal kristendom, innan vi får fem specifika artiklar om de fem tjänsterna – skrivna av fem personer som vi i redaktions-rådet menar fungerar i den tjänst de själva skriver om.

Till sist får vi ett spännande porträtt av en sann apostel i svensk väckelsehistoria skrivet av Per-Eive Berndtsson, samt en uppmaning av Marco Strömberg att resa upp en ny generation tjänstegåvor. Få saker kunde vara mer angeläget.

Med önskan om välsignad läsning,

Simon Holst, huvudpastor i Bet:L
och del av redaktionsrådet för Teologi & Ledarskap

Written By
More from jonatansa
0 replies on “Ledare av Simon Holst”