Ledare av Simon Holst

KÄRA LÄSARE

Finns det något enda folk på jorden som Israel?

Finns det något enda folk på jorden som ditt folk Israel, det som Gud själv kom och friköpte åt sig som sitt eget, för att göra sitt namn känt? Du har gjort storverk för dem och förunderliga ting för ditt land och inför ögonen på ditt folk som du friköpt från Egypten, från hednafolken och deras gudar. Du har gjort ditt folk Israel till ditt folk för evig tid, och du, Herre, har blivit deras Gud.

Orden är Kung Davids och återfinns i Andra Samuelsboken kapitel sju. Nu är det ungefär tretusen år sedan David formulerade denna bön och frågan bibelläsaren borde ställa sig är om han fortfarande har rätt? Är Israels folk fortfarande Guds utvalda folk och vad betyder det i så fall? Om inte, när upphörde de att vara det? Och om de upphört vara Guds folk till förmån för kyrkan är frågan vad som säkerställer att inte även kyrkan kan ersättas eller ansas bort?

Israel är ett ämne som berör. Det faktum att själva ordet står 2357 gånger i Bibeln gör att vi som bibelläsare och andliga ledare inte kan ducka för ämnet. I jämförelse har Bibeln ungefär femhundra verser som talar om bön och knappt femhundra verser som talar om tro. Därtill föddes, levde och dog Jesus som israelit precis som hans apostlar. I Bibeln lär vi känna Israels Gud som utvalde ett folk åt sig genom vilket alla jordens folk skulle bli välsignade. Häri vilar också något av den spänning som finns i relationen till judarna som folk och Israel som land. Det partikulära och det universella. Det utvalda och det allmänna. Är judarna Guds utvalda folk eller är alla det som bekänner Jesus som HERREN? Är Guds Israel något annat än landet Israel? Min uppfattning är inte att svaret är antingen eller utan snarare både och.

Det är naturligt att fundera över på vilket sätt Israel i dag relaterar till Bibelns Israel vilket också Roar Sørensen gör i sin artikel. Kyrkans relativt tidiga skilsmässa med sina judiska rötter ställer till det ytterligare. Även om få kallar sig ersättningsteologer – att kyrkan ersatt judarnas plats i historien som Guds förbundsfolk – så bär vi ofta tankegods som antyder just detta vilket inte minst David Hoffbrand belyser i sin viktiga text ”Judar som följer Jesus”. Medan de teologiska utmaningarna finns där visar Göran Lennartsson och Anders Sjöberg en väg fram hur vi kan bejaka och berikas av vårt ursprung. Även om teologin kan vara utmanande, så är de vitt skilda historiebeskrivningar som florerar om denna lilla landremsa i storlek med Västra Götalands län förvirrande. Addera mediebevakningen om Israel i allmänhet och de konflikter som regelbundet blossar upp i synnerhet så är det minst sagt minerad mark att navigera. De två historiska artiklar som Christina Toledano Åsbrink och Ruben Agnarsson bidrar här med en saklig skildring av både dåtid och nutid. Detta är till stor hjälp för de många kristna som är oroliga att trampa fel trots en grundläggande positiv syn på Israel.

Min upplevelse är att många är oroliga att trampa fel och därför ofta tystnar trots en grundläggande positiv syn på Israel. Dock märks en förändring efter den fruktansvärda massakern som ägde rum 7 oktober. Inte för att situationen blivit enklare, utan snarare att fler pastorer och ledare upplever att vi måste säga något annat än det som dominerar narrativet på sociala medier och till viss del nyhetsrapporteringen. Här ges viktiga personliga perspektiv och exempel av Felicia Ferreira, Hemen Derki, Ulf Cahn och Tatta Lennartsson. 

Vi hoppas och tror att detta nummer kommer i precis rätt tid. Detta är ingen nyhetstidning utan ger den så nödvändiga och ofta bortglömda bakgrund vi behöver för att på ett vist sätt kunna navigera även det som sker rakt framför våra ögon. Vår bön är att du i de artiklar som följer ska finna grundläggande vägledning och viktiga perspektiv genom de erfarna och respekterade skribenter som medverkar. Naturligtvis behöver du inte hålla med om allt, men för att förstå var vi är och vart vi är på väg behöver vi också förstå var vi kommer ifrån.

Simon Holst, huvudpastor i Bet:L
och del av redaktionsrådet för Teologi & Ledarskap

Written By
More from jonatansa
0 replies on “Ledare av Simon Holst”